Centre de prevenţie a cancerului
ACASA - Spital pt. tratament (policlinica pt. diagnostic) - din nou ACASA
ACASA
familie, prieteni,loc de munca,loc de joaca.
Discutii,certuri ,impacari,iertari ,vise,dezamagiri,sperante,album cu fotografii ,dragoste,fiecare zi la fel si totusi altfel..
SPITAL (POLICLINICA)
medic, Injectie,medicamente, miros de spital,aglomeratie ,frica de necunoscut,investigatii,tratament ,sala de operatie,reteta .
MEDIC
profesionalism,dedicatie,comunicare.Dedicatia si comunicarea lipsesc la peste 99%din medici fie separat fie impreuna.Profesionalismul depinde mult de perioada de pregatire a medicului rezident(de obicei 6 ani)-viitor specialist,care nu numai ca trebuie sa execute un barem obligatoriu de manevre medicale dar trebuie sa invete cit de folositoare pentru el si pacient este activitatea in echipa,a impartasi un diagnostic si atitudinea terapeutica cu colegii de breasla si cu familia pacientului,sa aiba pareri pe care sa aiba cu cine sa le discute ,sa nu fie arogant,sa aiba rusinea gindului urit fata de colegi si pacienti,sa stie ca poate gresi si ca trebuie sa micsoreze cit mai mult acest risc in practica medicala,sa aiba curaj sa accepte ca poate sa faca unele lucruri mai bine iar altele deloc,sa fie confident si serios ,sa accepte provocarile profesionale si umane care ii sint oferite,sa nu fie las.
FAMILIE
oamenii linga care traiesti, de care iti pasa si carora le pasa de tine,barbati si femei ,virste diferite,oameni care te ajuta si ii ajuti sa traiasca toate momentele pe care viata le poate oferi .si bune si rele.
Sot,sotie,parinti,copii,prieteni.colegi de munca,vecini..oameni care compun impreuna cu tine zgomotul din fiecare zi
Ce stii despre ei ?Ce stiu ei despre tine ?Semanati sau sinteti diferiti ?Va zimbiti sau sinteti indiferenti ?Ai vrea sa-i cunosti sau sa-i lasi sa te cunoasca ?
INAINTE DE A FI O BOALA MEDICALA DESCOPERITA INTR-UN CABINET MEDICAL SI TRATATA IN SPITAL,MAJORITATEA OAMENILOR AU SI RECUNOSC SAU AU SI NU RECUNOSC : NESIGURANTE si NEGLIJENTE
Care or fi acestea ? Cite sint ?Apar mereu sau se termina?Cine le intretine ?Cine le descopera si cine ne ajuta sa le rezolvam ?Avem nevoie sa vorbim despre ele si sa le observam cu toata sinceritatea ?Ce se intimpla cu noi si cu ceilalti din jur daca nu luam nici o masura ?Cind apar si ne coplesesc ?
STAREA DE BOALA
ESTE INDIFERENT DE DIAGNOSTICUL PE CARE-L PUNE UN MEDIC
- O STARE DE ANARHIE CARE :
1-CONSUMA ENERGII UMANE PERSONALE SI FAMILIALE
2-PUNE IN FATA CELUI BOLNAV O ALTA LUME, MAI RECE, MAI OSTILA, O LUME CU ALTE MESAJE
3-CONSUM MATERIAL
4-FORTEAZA SCHIMBARI CARE POT DUCE LA ADEVARATE DRAME.
Asociatia Romana petru Preventia Cancerului in colaborare cu Universitatea din Tel Aviv din Israel sub patronajul Patriarhiei Romane, isi propune sa deruleze in urmatorii ani un program coerent, cost -eficient, de lupta impotriva starii de boala, de boala diagnosticata si tratata tirziu intr-un spital, datorita nesigurantelor si neglijentelor pacientilor si familiilor acestora, dar si impotriva lipsei de profesionalism, comunicare si dedicatie din unitatile spitalicesti.
Programul este o provocare de viata, de timp, de intelegere umana, o lupta impotriva arogantei si ignorantei aproape fara cusur care incep sa se faca tot mai mult prezente in viata noastra.
Nu vom inlocui niciodata un spital sau o policlinica din cele ce exista acum in jurul nostru
vom incerca sa oferim o mai mare vizibilitate adevaratelor valori si deziderate umane, vom oferi un angajament total in dorinta de a schimba in bine viata medicului, a cetateanului si a pacientului.